Akcesoria do wnętrz

Kuchenka bez płomienia

30 Wrz , 2017  

Dawniej gotowano w piecach, które wymagały rozpalenia solidnego ognia przy użyciu zwykłego drewna. Następnie paliwem był gaz, ale ogień pozostał – gotowanie było łatwiejsze i szybsze, ale wciąż łatwo się przy takiej kuchence oparzyć. Aktualnie coraz popularniejsze stają się nowoczesne płyty grzewcze.

Dzięki nim osoba gotująca nie ma żadnego kontaktu z ogniem, a gotowanie jest tak komfortowe, jak to tylko możliwe. Pierwszą zaletę płyt grzewczych już wymieniliśmy – brak ognia, który może stanowić zagrożenie dla naszych palców. Oczywiście wciąż będziemy mieć do czynienia z wysokimi temperaturami, jednak nagrzana będzie jedynie płaska powierzchnia.

Takie rozwiązanie ma też dodatkową zaletę: łatwiej ustawić na płycie małe i duże garnki. Starsze kuchenki zwykle oferują coś na kształt metalowego rusztu. Różne wymiary patelni czy garnków sprawiają jednak, że nie zawsze można wygodnie ustawić gotowaną zupę czy brytfankę z mięsem.

Z płytą grzewczą podobny problem nie istnieje, bo kolejne elementy kuchennego wyposażenia możemy na niej ustawić niemal tak swobodnie, jak na zwykłym blacie.


Comments are closed.